църква Благодат

« назад към всички статии »

Дърварят и брадвата

10.08.2015Автор: ИнтернетКатегория: Всекидневно християнство
Дърварят и брадвата

Имало някога дървар, който отишъл да работи в едно сечище. Надницата била добра, а условията още по-добри, тъй че дърварят решил да си свърши добре работата.

Първият ден отишъл при надзирателя, който му дал секира и му посочил къде да сече в гората. Въодушевен, мъжът тръгнал да сече дърва. Само за един ден отсякъл осемнайсет дървета.

- Браво – рекъл му надзирателя. – Продължавай така.

Окуражен от думите му, на следващият ден дърварят решил да работи още по-добре. Затова вечерта си легнал съвсем рано. На сутринта станал преди всички и отишъл в гората. Но въпреки всички усилия, не успял да отсече повече от петнайсет дървета.

- Сигурно съм уморен – помислил си.

И решил да си легне още по залез. Станал в зори, готов да удари маркировката на осемнайсет дървета. Но този ден не стигнал дори до половината. На следващия ден отсякъл седем дървета, после пет, а последния ден се мъчил цял следобед над второто си дърво. Дърварят се притеснил какво ще си помисли надзирателят, отишъл да му обясни, че нещо става с него, и му се заклел, че работи до изнемога. Надзирателят го попитал:

- Кога за последен път наточи секирата?
- Да я наточа ли? Нямах време за точене, бях много зает със сеченето на дървета.

Извод: Няма нищо лошо в активността и упорита работа. Но не трябва да си толкова зает, че да пренебрегваш истински важните неща в живота, като време за себе си; време, за да поговорищ с Бог, повече време за семейството ти, да почетеш и т. н. Всеки има нужда от време, за да се отпусне, да помисли, да учи и да расте. Ако не сеи оставяш време да изостриш "брадвата", ще загубиш ефективността си.