църква Благодат

« назад към всички статии »

Кръстът с апостроф

07.08.2015Автор: Фалво ФулърКатегория: Всекидневно християнство
Кръстът с апостроф
През краткия си период на съществуване съм намирал множество различни кръстове. Повечето са на раменете на хората и те ги носят с гордост – и уведомяват всички каква болка им причиняват.

Един от най-често срещаните видове кръст е онзи, който наричам кръстът с апостроф (след малко ще обясня какво имам предвид). Без да е възпиран от политически, расови, етнически или полови ограничения, подобен кръст засяга цялата човешка раса. Той е толкова тънък, че повечето от нас никога не осъзнават, че това е кръст, но е толкова силен, че спира безброй добри дела и те никога не се случват.
 
През последната седмица реалността на неговото съществуване ме порази за първи път. Бях изумен, че съм го носил през по-голямата част от живота си, без дори да знам за него. Но това осъзнаване беше съпроводено от ужасяващата мисъл колко време съм изгубил и с колко атрофирани таланти ме е ограбил. Кръстът с апостроф ми е попречил да преживея това, което биха могли да са някои от най-големите и вълнуващи приключения на живота ми.

Разбира се, този вид кръст е пасивен. Действащ само посредством личния ми избор, той сам не може да стори нищо. Нуждае се от мен, за да се активира. Но веднъж включен в действие, може да ми попречи да извърша хи- ляди неща. А колкото повече го използвам, толкова повече вярвам в силата му.
 
Повярвай ми, този кръст има сила – сила да обезсили благостта, с която ме е благословил Бог.
 
През годините съм виждал много хора освен мен да нарамват този кръст и да го поставят в онези сфери на живота, в които са прекалено мързеливи или незаинтересовани. Те го използват, за да избегнат Божия призив. Но – и аз свидетелствам за този факт – осъзнаването на тежестта му ще ти помогне да възпреш ограбването на възможностите, на израстването и благословението.
 
Затова следващия път, когато животът ти се стори скучен, училището – безинтересно, църквата – претрупана, я виж какво можеш да направиш, за да промениш всичко това. В противен случай кръстът с апостроф ще се появи невинно, ще стовари върху теб тежестта си, ще те убеди в невъзможностите, пред които си изправен и ще пропилее благоприятната възможност.

Кой е този кръст? Нарисувай го (апостроф и кръст). Постави го след думата „мога“ и ще осъзнаеш колко пъти си
се спирал да не бъдеш това, което Бог те е призовал да си. Защото Бог вярва, че чрез Него можеш да направиш
всичко, което Той иска.

Есето е от книгата "Решения" на Фалво Фулър, която предстои да излезе на български език.